2016 – Lezing over de zeespiegelstijging bij Rotary Arnhem

Op 20 april 2016 vindt in Dudok-Arnhem een bijeenkomst over klimaatveranderingen plaats, georganiseerd door Rotaryclub Arnhem. Inleider is de heer Scott Leckie, internationaal mensenrechten-advocaat en directeur van de NGO Displacement Solutions (Genève). DS lanceerde onlangs het project ‘One family and one house at a time’.

Leckie vertelt over de achtergronden en vorderingen van het project. ‘Niemand verlangt ernaar om huis en haard te verlaten’, zo betoogt Leckie. Maar waar de nood toeneemt, kan men niet meer om deze vraag heen. Naar een van de slums trekken? Of migreren naar een buitenland? Onaantrekkelijke en kansarme opties.

Al jaren spant DS zich in om de aandacht te vestigen op klimaatproblemen; zoals de stijgende zeespiegel. Maar DS draagt ook concrete oplossingen aan voor slachtoffers in getroffen gebieden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kennis en mogelijkheden ter plaatse. Herhuisvesting is de kern van de aanpak, naast zicht op werk.

In Bangladesh is de nood her en der al hoog. Hier werkt DS samen met Young Power in Social Action (YPSA). Na een lange voorbereidingstijd is per 1 januari 2016 het project ‘One family and one house at a time’ van start gegaan. Het richt zich op bewoners van Sandwip Island, dat steeds meer overspoeld dreigt te raken. Via landaankopen en huizenbouw krijgen de gedupeerden – familie na familie – een basis voor een nieuw bestaan. Op een veiliger en meer belovende plek.

Giften zijn zeker welkom, aldus Leckie. Hij attendeert de aanwezigen verder op het boek Water Verbeeld. Tenminste één huis zal worden gefinancierd vanuit de opbrengst van het boek. Het boek wordt daarna goed verkocht. Rotary Arnhem stelde ook een bedrag van 750 euro ter beschikking.

 

IMG_5422 Scott Leckie 160420

Naar overzicht