Open Monumentendagen: Waterfoto’s in kerkje Rozendaal

Op 9 en 10 september (2016) staan de Open Monumentendagen in het teken van Iconen en Symbolen.

In het kerkje van Rozendaal exposeert Nelke van Dijk in dit verband met waterfoto’s, die de vier elementen Water-Vuur-Lucht-Aarde weergeven. Maar – opmerkelijk – steeds via de ingang water. De kijker ziet dus water, maar tegelijk ook een van de vier elementen. Deze zijn onder meer ontleend aan de Griekse wijsgeer Empedocles. Hij verkondigde de theorie, dat alle stoffen zijn opgebouwd uit deze vier elementen. Zij vormen a.h.w. de oerstof.

In de Bijbel komen de elementen vaak voor in de vorm van symbolen. Bijvoorbeeld als bron, fontein, vloed, waterput, doop (water); als vlam, gloed, lamp, zon, ster (vuur); als slijk, stof, akker, graan (aarde); en als wolk, adem, geest, wind, duif, regenboog (lucht).

In kerken en op kunstwerken zijn dergelijke symbolen dan ook veelvuldig te vinden. Zo ook in de muurschilderingen van het kerkje in Rozendaal. De foto’s van de expositie sluiten hier goed bij aan.

Heel bijzonder is het geëxposeerde drieluik, de opkomst van de zon tonend vanuit de lucht gezien: de opgaande zon breekt door een wolkendek heen en beschijnt de onderliggende oceaan.

 

img_7180nelkevandijkomd-rozendaal-160911